ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Από τις κυρώσεις στη νέα κυβέρνηση και τη δύσκολη ανάβαση στο Λόφο

= ΤΡΙΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ξανά για τις κυρώσεις

Η λέξη κυρώσεις άρχισε να προφέρεται ξανά, δειλά, δειλά μεταξύ των ευρωπαίων ΥΠΕΞ χθες στη σύνοδο που είχαν στο Λουξεμβούργο. Οι παρουσιάσεις που έγιναν, τόσο από τον Μπορέλ όσο και από τον Χριστοδουλίδη και τον Δένδια για τις προκλήσεις στο Βαρώσι και στην κυπριακή ΑΟΖ με πιο πρόσφατη την παρενόχληση του Nautical Geo φαίνεται πως έπεισαν. Όπως μαθαίνω από πολύ έγκυρη πηγή μου, για πρώτη φορά αριθμός Ευρωπαίων ΥΠΕΞ που ξεπερνούσαν τους δέκα στήριξε την πρόταση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, αφού έχουν παρέλθει όλες οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η άποψη για στοχευμένες κυρώσεις φαίνεται πως ωριμάζει σιγά, σιγά αφού δεν υπάρχει άλλο περιθώριο παραχωρήσεων. Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επεσήμαναν χθες ότι είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ η λήψη μέτρων και όχι η επανάληψη δηλώσεων για συμμόρφωση της Άγκυρας. Η διάθεση για κυρώσεις επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο. Όπως είπε, θα δοθεί οδηγία για ετοιμασία εγγράφου επιλογών για τα μέτρα που θα ληφθούν το οποίο θα τεθεί ενώπιων των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συγκεκριμένη ενέργεια ως «το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτό τον τομέα».

Βεβαίως, παρά τα όσα ελπιδοφόρα ακούστηκαν από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ υπάρχει μεγάλος δρόμος μέχρι την απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Γιατί συνήθως άλλα λένε οι ΥΠΕΞ και άλλα οι αρχηγοί των κρατών, ιδιαίτερα όταν φτάνει η ώρα της κρίσης. Είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει γι’ αυτό και ελάχιστοι χάρηκαν με τα «καλά νέα» της χθεσινής ημέρας. Αυτοί που ξέρουν προτιμούν να περιμένουν...   

Τριμερής και για άμυνα

Πολύτιμη για σκοπούς εντυπώσεων είναι η τριμερής της Αθήνας που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Και οι τρεις ηγέτες έχουν ανάγκη μια ένεση θετικής δημοσιότητας. Ωστόσο υπάρχει και ουσία, ιδιαίτερα σε αυτή την τριμερή. Πηγή μου που γνωρίζει αναφέρεται στην υπογραφή από τους υπουργούς Ενέργειας του μνημονίου συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών και για θέματα αποδήμων. 

Εκτός από την ενέργεια πολύ σημαντικές θεωρούνται και κάποιες αποφάσεις για αμυντική συνεργασία, οι οποίες, σύμφωνα με την πηγή μου ενδέχεται να μην δοθούν στο σύνολό τους στη δημοσιότητα. Τουλάχιστον επί του παρόντος.

Όλοι στη νέα κυβέρνηση

Όλα σχεδόν τα κόμματα δηλώνουν πως θα είναι ή θέλουν να είναι, κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση μετά τις προεδρικές του 2023. Από το ΑΚΕΛ μέχρι το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ ακόμα κια το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους όλοι λένε πως θέλουν να βρίσκονται με κάποιο τρόπο στη νέα κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι με κάποιο συνάδελφο να διερωτάται: «Γιατί δεν κάνουν μια οικουμενική να ηρεμήσουμε όλοι και γλυτώσουμε και τα έξοδα και τον προεκλογικό και την ταλαιπωρία;»

Τεράστιας δυσκολίας η ανάβαση στο Λόφο

Αληθεύει ότι ένας από τους φερόμενους υποψήφιους για την προεδρία μάλλον βιώνει στιγμές απογοήτευσης και κατάθλιψης; Απ’ όσα ακούω, παρά το γεγονός ότι στο επιτελείου του μπήκαν άνθρωποι-κλειδιά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον από συγκεκριμένο κόμμα με τελικό στόχο την στήριξη από αυτό, από τις επαφές τους βρίσκουν από αδιαφορία μέχρι άρνηση.

Είναι μια διαπίστωση που προκάλεσε παγωμάρα στον ίδιο τον εν δυνάμη υποψήφιο, ο οποίος φέρεται να μην βλέπει με τον ίδιο ενθουσιασμό το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημά του. Αλλιώς είχε ξεκινήσει το ταξίδι για κατάληψη του Λόφου και αλλιώς φαίνεται να εξελίσσεται η προσπάθειά του.  

Από άτομο του επιτελείου του πληροφορούμαι πως επί του παρόντος αποφάσισε να συνεχίσει την προσπάθεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για να βγάλει πιο σωστά και όσο γίνεται τεκμηριωμένα συμπεράσματα.  

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση